We zijn vandaag de dag allemaal steeds meer bezig met milieuvriendelijke alternatieven voor producten en diensten waar we veel gebruik van maken. Glasvezel is een goed voorbeeld van zo’n milieuvriendelijk alternatief. Een glasvezelverbinding heeft namelijk minder impact op het milieu dan een vaste verbinding. Maar wat is het dan dat glasvezel internet zo duurzaam maakt ten opzichte van een vaste verbinding? Dat gaan we je vertellen!
1. Glasvezel heeft een lager energieverbruik, dat is beter voor het milieu
Met een glasvezelverbinding verbruik je minder energie dan met een vaste verbinding. Dit komt doordat een glasvezelnetwerk data doorgeeft met behulp van lichtsignalen. Dat is niet alleen supersnel, maar ook erg milieuvriendelijk. Glasvezel internet verbruikt wel zeventien keer minder energie dan netwerken die gebruik maken van stroomsignalen.
2. De ondergrondse kabels wekken minder warmte op
Aangezien glasvezel data doorgeeft met lichtsignalen, wekken de kabels in de grond minder warmte op. Netwerken die stroomsignalen gebruiken, wekken meer warmte op, die warmte komt door de kabels in de grond terecht. Glasvezel heeft dus minder negatieve impact op de bodem en het milieu, aangezien de kabels weinig warmte afgeven. Hierdoor blijft de bodem vruchtbaarder, vochtiger en dus beter van kwaliteit, waardoor gras, planten en bomen in de buurt geen schade oplopen en nog evenveel voedingstoffen binnenkrijgen!
3. Glasvezelverbindingen verspreiden minder straling
Het doorgeven van data zorgt ervoor dat er straling vrijkomt, dat is helaas niet te voorkomen op dit moment. Aangezien de techniek achter glasvezel milieuvriendelijker is dan bij andere soorten verbindingen, komt er hierbij ook minder straling vrij. Dit is dus nog een extra voordeel voor het milieu ten opzichte van een DSL- of kabelverbinding. Als iedereen over zou stappen naar glasvezelinternet, zou dit zelfs helpen tegen de opwarming van de aarde.
4. Glasvezel zorgt voor minder uitstoot en dus minder belasting op het milieu
Glasvezelkabels stoten geen giftige stoffen uit in de grond waarin ze liggen, net als dat er weinig warmte vandaan komt. Netwerken die gebruikmaken van koperen kabels stoten wel giftige stoffen uit in de grond, wat natuurlijk erg slecht is voor het milieu. Dit komt doordat het koper op den duur kan gaan roesten en roest kan een hoop vervuiling veroorzaken in de bodem. Het materiaal glasvezel wordt niet aangetast door de omstandigheden onder de grond en kan dus ook niet gaan roesten, waardoor er geen giftige stoffen vrijkomen die de bodem aantasten.
5. Glasvezelverbindingen zorgen voor duurzame netwerken
De netwerken van glasvezel zijn een stuk duurzamer en beter voor het milieu dan DSL- of kabelnetwerken. Het zijn namelijk modernere netwerken die hierdoor een stuk minder onderhoud nodig hebben. De grond hoeft dus minder vaak open te worden gebroken en er hoeven minder busjes door het land te rijden om het onderhoud uit te voeren. Daarnaast is een glasvezelnetwerk veel minder storingsgevoelig, wat natuurlijk voor de consument een groot voordeel is.