In een eerdere blog hebben we het gehad over wat redundantie is en wat de voordelen hiervan zijn voor zowel bedrijven als particulieren. Als bedrijf zijnde heb je veel baat bij het gebruik van redundante systemen, vooral op het gebied van beveiliging en zekerheid. Maar wat is er eigenlijk voor nodig om als bedrijf naar een redundante manier van werken toe te gaan? Het is natuurlijk niet zomaar een knop omzetten en klaar. In dit artikel vertellen we je hoe je als bedrijf redundantie kunt implementeren!
1. Ga voor een gescheiden infrastructuur
Men onderschat regelmatig hoe belangrijk het voor redundantie is om een fysiek gescheiden infrastructuur op te zetten. Veel organisaties denken dat ze al redundantie bereikt hebben door alleen gebruik te maken van twee verschillende infrastructuurleveranciers. Dit is helaas niet het geval, want de verbindingen van de twee leveranciers zouden goed in dezelfde geul kunnen liggen. Dat betekent dat wanneer er hier iets misgaat, het bij beide leveranciers impact heeft. Daar gaat je back-up. Fysiek gescheiden infrastructuur is en blijft een betere manier om redundantie te implementeren. Als er op de ene locatie iets fout gaat, blijft de andere locatie immers intact.
2. Zorg voor een back-up van kritieke systemen
Om redundantie te bereiken als organisatie is het belangrijk dat je de kritieke systemen en processen binnen jouw bedrijf identificeert, zodat je weet waar je allemaal een back-up voor nodig hebt. Dit zijn de systemen en processen die noodzakelijk zijn om jouw dagelijkse werkzaamheden of dienstverleningen draaiende te houden. Zorg dat je van deze componenten altijd een tweede uitvoering hebt, het liefst op een andere locatie, zodat je een back-up hebt als er een systeem of proces uitvalt. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een tweede harde schijf, een back-up van software of hardware, reserveservers of een kopie van kritieke processen. Om optimale redundantie te bereiken, zorg je dat de back-up het automatisch overneemt in het geval van een storing of uitval.
3. Maak een uitgebreide risico-analyse
Wil je als bedrijf succesvol redundantie implementeren, dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de risico’s die relevant zijn voor jouw processen en systemen. Dit zijn immers de risico’s die je wil minimaliseren door middel van redundante systemen. Voordat je aan de slag gaat is het dus verstandig om een uitgebreide risico-analyse uit te voeren. Zo heb je per proces of systeem een goed beeld van de meest relevante risico’s en hoe je deze kunt vermijden of minimaliseren.
4. Kies redundantiemaatregelen die bij de analyse passen
Uit zo’n uitgebreide risico-analyse komen als het goed is maatregelen die je kunt nemen om te zorgen dat er altijd een back-up is van de kritieke systemen en processen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een back-up server of het gebruik van redundante voedingen en netwerkverbindingen.
5. Blijf de back-ups testen en monitoren
Blijf de redundantieoplossingen die je implementeert altijd testen en monitoren, zodat je zeker weet dat alles werkt zoals zou moeten. Zeker wanneer je nieuwe maatregelen gaat nemen, is het belangrijk om deze in het begin uitgebreid te testen. Simuleer bijvoorbeeld fouten of storingen om te zien of de back-ups hun werk doen. Blijf alle oplossingen regelmatig testen en onderhouden voor een redundant systeem dat altijd up-to-date is!
Zoals je ziet houdt redundantie dus niet in dat je geen omkijken meer hebt naar je systemen en processen. De redundantiemaatregelen zullen altijd tests en monitoring nodig hebben om naar behoren te blijven werken. Het doel van redundantie is natuurlijk ook niet per se om werk uit handen te nemen, maar meer om systemen en processen een hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid te geven.