geschreven door op 25 januari 2024
AI koeling datacenters

De koeling van datacenters is een belangrijk onderdeel van het proces, want datacenters moeten koel zijn om goed te functioneren. Het is dus een noodzaak dat het koelsysteem altijd werkt en dat dit gecheckt en onderhouden wordt. In de meeste gevallen voeren mensenhanden dat werk nog uit, maar als het aan Google ligt hoeft dat straks niet meer. Het bedrijf werkt namelijk aan een Artificial Intelligence systeem dat zich aanpast aan het koelsysteem van een datacenter!


Wat doet zo’n AI-systeem dan in een datacenter?  

Het AI-systeem dat Google gebruikt, heeft in principe het hele proces binnen het datacenter onder controle. Het heeft geleerd om de temperatuur binnen het datacenter zo optimaal mogelijk te houden, maar tegelijkertijd ook energie te besparen. Zo’n AI-systeem bespaart gemiddeld 40% energie door het hele proces heen, wat natuurlijk een behoorlijke winst is. Inmiddels is dit een geautomatiseerd proces, maar om daar naartoe te komen heeft Google er veel werk aan gehad. Men bekeek aanbevelingen die het systeem deed en paste deze vervolgens handmatig toe. Zo heeft Google het een aantal jaar gedaan voor de automatisering. Het algoritme geeft aan wanneer de servers het beste gekoeld kunnen worden, zodat er geen onnodige energie verbruikt wordt op de momenten dat het niet nodig is.  

Nog minder werk voor de mens? 

Nu denk je misschien meteen: ‘fijn, nog minder werk voor de mens’, maar dat valt toch wel mee in dit geval. Er zijn namelijk altijd mensen aanwezig die het systeem controleren en ingrijpen als dat nodig is. Het systeem maakt iedere 5 minuten een momentopname van het koelsysteem en stuurt deze informatie naar de neurale netwerken. Vervolgens beslist de AI hoe de huidige temperatuur behouden blijft met een zo laag mogelijk energieverbruik. Die beslissingen worden echter pas doorgevoerd door aanwezige werknemers na een veiligheidscheck. Mensen grijpen dus alleen in als het systeem iets wil doen dat risico’s met zich mee kan brengen. De mens hoeft dus niet per se veel te doen in dit proces, maar er dient wel altijd iemand aanwezig te zijn voor de controles van de AI koeling binnen datacenters! 

Het energieverbruik van datacenters moet omlaag  

Het is een discussie die al zeker een paar jaar loopt: het energieverbruik van datacenters is te hoog. Zeker tijdens de energiecrisis, toen de prijzen de pan uit stegen, was dit een groot punt van kritiek. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven bezig met het verzinnen van oplossingen voor dit probleem, zoals Google met zijn AI-systeem. Er lopen ook al pilots in Nederland om de restwarmte van datacenters te gebruiken om woningen te verwarmen. Google geeft zelf aan dat hun AI-systeem het energieverbruik van de datacenters al met zo’n 40% omlaag heeft gebracht. Nu is dat voor Google ook een belangrijk punt, aangezien ze afgelopen jaar veel kritiek kregen op het energie- en waterverbruik van hun datacenters voor het onderhouden van hun AI-toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe AI-functies in de zoekresultaten van de zoekmachine. Het probleem dat ze proberen op te lossen met AI is dus eigenlijk in eerste instantie veroorzaakt door hun gebruik van AI.  

Andere toepassingen voor het AI-systeem van Google  

Aangezien het AI-systeem zich steeds verder blijft ontwikkelen, verwacht de techgigant dat het in de toekomst ook voor andere dingen ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van klimaatverandering door uitgebreide rekenmodellen of het besparen van energie in andere sectoren. Met name in industriële omgevingen, waar al veel via een geautomatiseerd proces wordt gedaan, kan veel winst behaald worden met behulp van AI.  
 
Denk jij dat AI-technologie ons in de toekomst kan helpen om minder energie te verbruiken en beter om te gaan met het klimaat? Of gaat deze technologie het probleem vergroten omdat AI zelf ook veel energie vergt?