geschreven door op 15 februari 2024
Voordelen glasvezelkabels

Zowel glasvezelkabels als koperkabels worden momenteel veel gebruikt, voor allerlei doeleinden. Beide soorten kabels hebben zo hun eigen voor- en nadelen en in principe zou je beide soorten in kunnen zetten voor het aanleggen van diverse soorten verbindingen en netwerken. Toch hebben glasvezelkabels een hoop voordelen ten opzichte van koperkabels die vandaag de dag steeds belangrijker worden. Wat die voordelen zijn? Dat gaan we je vertellen!


Glasvezelkabels zijn erg veilig  

Een van de grote voordelen van glasvezelkabels is dat ze geen signalen uitzenden, waardoor het erg moeilijk is om gegevensoverdracht via deze kabels te onderscheppen. Het signaal dat door een glasvezelkabel gaat, bevindt zich namelijk in een afzonderlijke vezelstreng. Dat betekent dat je het alleen kunt bereiken vanaf het uiteinde van de kabel, door erin te snijden. Mocht iemand dit proberen, dan schakelt het netwerk in de meeste gevallen uit, waardoor iedereen meteen op de hoogte is van het probleem. Glasvezelkabels zijn dus een goede manier om je digitale beveiliging te verhogen en het hacken en stelen van data tegen te gaan. Daarnaast zijn glasvezelkabels veiliger om mee te werken, aangezien er geen elektriciteit nodig is voor het overbrengen van gegevens. Glasvezel draagt immers gegevens over met behulp van licht.  

Glasvezelkabels zijn immuun voor EMI 

Als er veel elektronische kabels in een dichte omgeving liggen, kan het zijn dat er overspraak tussen de kabels ontstaat. Dit veroorzaakt vaak storingen, prestatieproblemen en onderbrekingen in het overdragen van gegevens. Aangezien glasvezelkabels geen elektriciteit gebruiken voor het verzenden van data, zorgen ze niet voor elektromagnetische interferentie (EMI) en worden ze hier ook niet door aangetast. Je kunt dus zonder problemen glasvezelkabels inzetten naast industriële apparatuur! 

Glasvezelkabels hebben geen last van water of temperatuurschommelingen  

Het functioneren van glasvezelkabels wordt niet beïnvloed door vocht, temperatuurschommelingen of slecht weer. Mocht een glasvezelkabel in aanraking komen met regenwater, dan gaat het overdragen van gegevens gewoon door. Dat geldt ook voor wanneer de bliksem inslaat op een glasvezelkabel. De kabels bevatten namelijk geen metalen componenten, waardoor de stroomstoot niet door wordt gegeven. Ten slotte zijn kabels van glasvezel ideaal voor ruwe omgevingen, zoals buitentoepassingen, lange afstandstoepassingen en industriële toepassingen. Ook in deze omgevingen zul je geen prestatieveranderingen merken in je glasvezelnetwerk. De kabels blijven dus altijd werken, ongeacht de weersomstandigheden en gebeurtenissen in de omgeving.  

Een van de grootste voordelen van glasvezelkabels: Snelheid gaat niet verloren op afstand

Op dit moment is glasvezel de allerbeste technologie op het gebied van bandbreedte, met name single-mode glasvezel. Met glasvezelkabels kun je dus veel meer data tegelijkertijd vervoeren dan met koperkabels. De prestaties van het netwerk worden niet beperkt door de kabel zelf. Ook neemt de latentie af bij glasvezelkabels, waardoor je een net zo’n hoge upload- als downloadsnelheid hebt. Door het lage verlies kun je met glasvezelkabels op grote afstanden gegevens vervoeren zonder verlies van snelheid of storingen.  

Conclusie  

Er zitten dus een hoop voordelen aan glasvezelkabels ten opzichte van de traditionele koperkabels die voorheen altijd gebruikt werden voor netwerkverbindingen. Ze zorgen voor een beter beveiligde verbinding, zijn bestand tegen storingen zoals EMI en hebben geen last van temperatuurschommelingen of vochtige omstandigheden. En het grootste voordeel is misschien nog wel dat je enorm snel data kunt vervoeren en dat die snelheid niet verloren gaat op grote afstanden. Ga je een nieuw netwerk aanleggen voor je bedrijf? Dan zijn glasvezelkabels dus de beste keuze!