geschreven door op 2 mei 2024
Concurrentie glasvezel

Op dit moment is het in veel dorpen en wijken een bekend beeld: groepjes monteurs die overal zo snel mogelijk glasvezelkabels aan het aanleggen zijn. Op veel plekken liggen de straten open, vaak tot ergernis van de lokale bewoners. En door de haast die erbij lijkt te komen, gaat er ook nogal wel eens iets mis bij het graven en aanleggen van de kabels. Denk bijvoorbeeld aan geraakte waterleidingen en schade aan de straten en stoepen. De reden? Een felle concurrentiestrijd in de aanleg van glasvezel tussen diverse aanbieders!


Concurrentie tussen glasvezel aanbieders  

Er is duidelijk een concurrentiestrijd gaande tussen diverse glasvezel aanbieders. Op sommige plekken ligt de weg wekelijks open. Het maakt sommige aanbieders niet eens uit of er al glasvezelkabels van een andere aanbieder liggen, ze leggen die van hen er gewoon naast. We kunnen ons voorstellen dat jij je nu afvraagt: maar mag dat dan zomaar? Ja, volgens de Europese wetgeving mag iedereen die dat wil glasvezel aanleggen, ook als er al kabels liggen van een andere aanbieder. Het zijn niet alleen de bekende, grotere bedrijven die de strijd met elkaar aangaan, zoals KPN en Ziggo. Er zijn ook nieuwe bedrijven bijgekomen die zich alleen op glasvezel focussen, zoals Glaspoort. Hierdoor neemt de concurrentie toe voor het aanleggen van glasvezel.

Overlast zoveel mogelijk beperken

Het nieuwe bedrijf Glaspoort legt alleen de glasvezelkabels en heeft als doel om heel Nederland van glasvezel te voorzien. Momenteel zitten ze op 35% en ze hopen hun doel in 2028 te behalen, geeft een woordvoerder van het bedrijf aan. Het bedrijf werkt samen met 22 verschillende aanbieders van glasvezelabonnementen. Aangezien ze zelf geen abonnementen bieden, heeft Glaspoort minder te maken met de concurrentie in glasvezel. Het is voor hen alleen maar positief, aangezien ze hierdoor meer kabels aan kunnen leggen. De woordvoerder geeft ook aan dat ze hun best doen om overlast te voorkomen door de stoepen zo kort mogelijk open te houden bij het ingraven van de glasvezelkabels. Toch geven veel mensen aan er last van te hebben dat de stoepen constant openliggen voor het aanleggen van glasvezel.

Wat is eigenlijk het verschil per aanbieder?

Zit er nu eigenlijk een groot verschil tussen de glasvezelverbindingen van verschillende aanbieders? Die vraag zien we vaak voorbij komen bij consumenten, wat natuurlijk ook logisch is. In de kabels die men in de grond legt, zit weinig verschil. Wat in sommige gevallen wel anders is, is de techniek die een aanbieder gebruikt voor hun glasvezelnetwerk. Het is in ieder geval een goede zaak dat er meer concurrentie komt op het gebied van glasvezel voor de grote partijen, aangezien de prijzen onnodig hoog zijn op dit moment. KPN en Ziggo bleven hun prijzen maar verhogen door het gebrek aan concurrentie in de glasvezel, maar dat is hopelijk binnenkort voorbij. De grote partijen verliezen namelijk steeds meer abonnees aan nieuwkomers op de glasvezelmarkt. Dit komt vaak doordat concurrenten een betere prijs aanbieden voor hetzelfde product.

Welke aanbieder van glasvezel is het meest gunstig?

Dankzij de concurrentie op het gebied van glasvezel zijn de gemiddelde prijzen voor abonnementen dus aan het dalen. Maar bij de ene aanbieder dalen de prijzen natuurlijk verder dan bij de andere aanbieder. Daarnaast verschillen de prijzen vaak ook per wijk of regio. Wil je een nieuw glasvezelabonnement afsluiten, dan raden we je dus zeker aan om goed diverse aanbieders te vergelijken. Bedenk daarnaast wat je echt nodig hebt in jouw huishouden en wat overbodig is. Met glasvezel kun je namelijk gebruikmaken van enorm snel internet, maar als je het niet nodig hebt, betaal je eigenlijk ook teveel. En dat is uiteraard zonde!