geschreven door op 8 augustus 2024
Glasvezel gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg gaan technologie en internet een steeds grotere rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan online patiëntendossiers, telegeneeskunde, de inzet van robots in ziekenhuizen en andere innovaties van de afgelopen jaren, zoals de inzet van AI. Al die innovatieve technieken zouden niet goed werken zonder glasvezel. Een glasvezelnetwerk zorgt voor een snelle verbinding die altijd stabiel en betrouwbaar is. In dit artikel gaan we alle redenen verkennen dat glasvezel cruciaal is voor de gezondheidszorg!


1. Elektronische patiëntendossiers en analyse van data  

Elektronische patiëntendossiers worden inmiddels al best lang ingezet binnen de gezondheidszorg, maar ze worden steeds efficiënter en geavanceerder. In een patiëntendossier staat uitgebreide informatie over de medische achtergrond van een persoon. Denk bijvoorbeeld aan laboratoriumresultaten, medicatie die in het verleden voor is geschreven, vaccinaties, enzovoorts. Dankzij glasvezel kan deze informatie binnen de gezondheidszorg snel en veilig tussen diverse medische faciliteiten en zorgverleners worden verzonden. Het gaat immers om uiterst gevoelige informatie, dus de verbinding moet zo veilig mogelijk zijn. Ten slotte kan men dankzij glasvezel waardevolle inzichten genereren met behulp van data-analyse en de inzet van AI.  

2. Glasvezel in de gezondheidszorg maakt geneeskunde op afstand mogelijk

Het is steeds beter mogelijk om telegeneeskunde en consults op afstand aan te bieden dankzij de inzet van glasvezel in de gezondheidszorg. Artsen kunnen met behulp van veilige en snelle glasvezelnetwerken patiënten op afstand een consult aanbieden. Zowel het diagnosticeren als het behandelen en monitoren kan vandaag de dag op afstand, wat natuurlijk ideaal is voor mensen die lastig bij het ziekenhuis kunnen komen, zoals ouderen. Dankzij de geavanceerde encryptietechnologie en beveiligingsprotocollen in een glasvezelnetwerk zijn de gevoelige gegevens van patiënten veilig. Momenteel werkt men er zelfs naartoe dat artsen ook operaties op afstand kunnen uitvoeren met behulp van robotica! 

3. Sneller en beter diagnoses stellen  

Moderne technieken die artsen inzetten om een diagnose te stellen, zorgen voor een hoog gegevensgebruik. De gegevens moeten snel en veilig overgedragen kunnen worden, zodat resultaten van onderzoeken sneller binnen zijn en artsen beter diagnoses kunnen stellen. Dankzij de hoge snelheden die glasvezel biedt kunnen specialisten sneller gegevens en resultaten met elkaar uitwisselen, waardoor een diagnose eerder wordt gesteld en de behandelingen efficiënter en effectiever worden. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter een aandoening vaak te behandelen is. Glasvezel in de gezondheidszorg biedt dus ook meer perspectief voor patiënten.

Conclusie  

Glasvezel is dus van cruciaal belang voor de gezondheidszorg. Het zorgt ervoor dat artsen en specialisten sneller kunnen communiceren, dat er vlotter een diagnose gesteld kan worden, dat gevoelige gegevens vertrouwelijk blijven en dat artsen behandelingen en consults op afstand aan kunnen bieden. De technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg gaan momenteel erg hard, dus we verwachten dat glasvezel alleen maar belangrijker gaat worden in dit vakgebied!