geschreven door op 12 september 2024
Drone glasvezelkabels

Rusland ontwikkelde onlangs een nieuwe drone die niet verstoord kan worden door elektronische signalen. Eigenlijk hebben ze dit heel simpel aangepakt: in plaats van radiogolven gebruiken de Russen glasvezelkabels om de drone aan te sturen. In deze blog vertellen we je meer over deze Russische drones en wat ze betekenen voor elektronische oorlogsvoering!


Oekraïense overwinningen aanleiding creatie drones  

Het Oekraïnse leger boekte de afgelopen tijd een aantal grote overwinningen op het Russische leger. Onlangs viel Oekraïne zelfs de Russische regio Koersk binnen. Dit kregen ze onder andere voor elkaar door het verstoren van Russische communicatie- en besturingssystemen. Je snapt dus wel dat Rusland dit niet nog een keer wilde laten gebeuren. Daarom creërden de Russen de nieuwe drones die werken door middel van glasvezelkabels. Deze zijn immers niet te verstoren en dus kan het Oekraïense leger deze tactiek niet meer effectief inzetten.  

Drone heeft geen last van verstoringen dankzij glasvezelkabels  

De nieuwe drone werd ontwikkeld in de Russische stad Novgorod, in het productiecentrum Ushkuynik. Het ontwerp van de drone zorgt ervoor dat hij gewoon ingezet kan worden in gebieden waar radiocommunicatie wordt verstoord, zonder dat de functionaliteit van de drone eronder lijdt. Dit dankzij de glasvezelkabels, die zorgen dat de drone alsnog nauwkeurig bestuurd kan worden. Deze techniek zien we ook terug bij draadgeleide raketten. De eerste berichten over deze nieuwe drone kwamen naar buiten via het militaire Telegram-kanaal Siberian Army.

Glasvezel drones ook op de commerciële markt te vinden

Oekraïne werkt momenteel aan soortgelijke technologieën, aldus Forbes. En zij zijn niet de enige partij die dit idee van Rusland over wil nemen. Het Duitse bedrijf HIGHCAT zou later deze maand een glasvezeldrone gaan demonstreren in Oekraïne en ook een bedrijf uit Singapore biedt een soortgelijk glasvezelsysteem voor drones op de commerciële markt aan. Het bedrijf heet Skywalker Technology en biedt niet alleen deze technologie aan, maar ook diverse typen drones met militaire toepassingen. Het is dus een populaire nieuwe techniek, maar er zitten natuurlijk ook nog minpunten aan. De drone kan immers niet verder vliegen dan de glasvezelkabel lang is. Daarnaast is er altijd de kans dat de kabel beschadigd raakt of in de knoop gaat zitten. Ten slotte moet de bestuurder dichter bij zijn doel staan dan normaalgesproken, wat het risico uiteraard wat hoger maakt.