geschreven door op 26 september 2024
Internetvergoeding thuiswerken

Werk jij regelmatig thuis? De kans dat het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, is in de afgelopen jaren een stuk groter geworden. In veel bedrijven werkt het personeel nog steeds deels thuis, als dit mogelijk is natuurlijk. Hierdoor is de discussie omhooggekomen of het wel of niet goed zou zijn om een thuiswerkvergoeding in het leven te roepen. Werkgevers hoeven immers niet meer zoveel reiskosten te vergoeden nu mensen deels thuiswerken, maar werknemers verbruiken thuis wel meer stroom!


Deels thuiswerken is de nieuwe norm bij veel bedrijven  

Uit een enquête van de werkgeversvereniging AWVN blijkt dat veel werkgevers van plan zijn om het thuiswerken erin te houden. Bijna alle werkgevers bieden hun personeel de kans om vanuit huis te werken en zeven op de tien is niet van plan om werknemers te verplichten weer vaker naar kantoor te komen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 350 werkgevers die aangesloten zijn bij de vereniging. De vereniging geeft daarnaast aan dat de helft van de werknemers regelmatig thuiswerkt en gemiddeld drie dagen per week naar kantoor komen. 94% van de werkgevers geeft aan dat er in hun bedrijf vanuit huis wordt gewerkt.  

Werkgevers zijn positief over de thuiswerkregeling  

Drie op de vier werkgevers geeft aan dat ze tevreden zijn over de huidige verdeling tussen het thuiswerken en het werken op kantoor. Ze geven alleen wel aan dat ze liever wat meer spreiding zouden willen hebben van de drukte op kantoor. Momenteel is het op de dinsdag en donderdag altijd enorm druk op kantoor en zijn er op de overige dagen vaak maar weinig mensen. Voor de rest zijn werkgevers echter zeer tevreden over hoe het thuiswerken geregeld is. Volgens de AWVN staan werkgevers zo positief tegenover het thuiswerken omdat er in Nederland in de meeste gevallen goed wordt overlegd over het werken vanuit huis. Daarnaast zien veel werkgevers de voordelen in het van het thuiswerken volgens de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan een betere werk-privé-balans zonder negatieve effecten op de prestaties.  

Werkgever geven internetvergoeding bij thuiswerken  

Uit het onderzoek van de AWVN blijkt ook dat één op de drie werkgevers, dus 33%, een bijdrage levert aan de internetkosten van hun werknemers. Dit gaat meestal door middel van een vaste vergoeding, eenmalig of maandelijks. Daarnaast overweegt 37% dit binnenkort in te gaan voeren. Een onderzoek van KPN onder meer dan 300 managers in Nederland bevestigt deze cijfers.  

Alternatief voor de internetvergoeding bij thuiswerken

KPN introduceerde onlangs een alternatief voor de bijdrage aan internetkosten van de werkgever: Internet van de Zaak. Dit geeft werkgevers de mogelijkheid om eenvoudig te bepalen hoeveel ze willen bijdragen aan de internetkosten van hun werknemers. Het bedrag dat ze bijdragen, wordt automatisch verrekend op de maandfactuur van de werknemer. Hiervoor moeten natuurlijk wel zowel de werkgever als werknemer klant zijn van KPN. De financiële vergoeding makkelijk regelen is niet het enige voordeel van Internet van de Zaak. Werknemers kunnen via dit abonnement ook toegang krijgen tot een uitgebreide helpdesk die meer ondersteuning biedt dan alleen op het gebied van de internetverbinding. Mocht er thuis iets misgaan met de verbinding, dan zijn werknemers dankzij deze helpdesk zo weer online!