Het is natuurlijk een vraag waar we ons vandaag de dag veel mee bezig houden, aangezien kunstmatige intelligentie zichzelf zo snel ontwikkelt: wordt AI ooit slimmer dan de mens? We kennen allemaal de films zoals I-Robot, waarin AI zich tegen de mens keert en alles overneemt. Maar kan dit ooit echt gebeuren of is het niet meer dan science fiction? Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit is dat laatste het geval!
Hype rondom kunstmatige intelligentie
Veel techbedrijven beweren momenteel dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk het menselijk brein gaat overtreffen en van alles kan doen dat wij niet kunnen. Vraag het aan Google, OpenAi of ieder ander techbedrijf dat zich volop bezighoudt met AI en ze zullen zeggen dat het onvermijdelijk is dat deze technologie ooit slimmer gaat zijn dan wij. Veel mensen hebben zelfs hun zorgen uitgesproken over de ontwikkeling van deze technologie en wat men ermee zou kunnen doen, waaronder Elon Musk. Hierdoor is het grootste deel van de mensen overtuigd van het feit dat technologie ooit slimmer wordt dan de mens.
AI wordt nooit slimmer dan de mens
Volgens wetenschappers van de Radboud Universiteit is dat zeker niet het geval. Zij vermoeden dat de huidige hype rondom AI ervoor zorgt dat er misverstanden ontstaan over wat er wel en niet mogelijk is met deze nieuwe technologie. Hun nieuwe publicatie, genaamd ‘Reclaiming AI as a Theoretical Tool for Cognitive Science’, legt uit waarom de beweringen rondom kunstmatige intelligentie overdreven zijn. Hun bevindingen laten zien dat er nooit genoeg rekenkracht zal zijn om ‘artificial general intelligence te creëren die dezelfde cognitieve prestaties levert als het menselijk brein. Daarnaast legt het artikel uit waarom het najagen van dit doel een kansloze onderneming is en een verspilling van energiebronnen en grondstoffen. Sommigen hiervan zijn immers al schaars op het moment!
Samenwerking tussen diverse universiteiten
De publicatie is een samenwerking tussen verschillende universiteiten, waaronder de Radboud Universiteit, de Universiteit van Aarhus, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Bristol en de Memorial University of Newfoundland. Alle onderzoekers die meewerkten aan de publicatie zijn expert op het gebied van cognitiewetenschap, neurowetenschappen, informatica en filosofie. Mensen realiseren zich vaak niet dat cognitiewetenschap cruciaal is voor het begrijpen van de claims over de capaciteiten van AI. Men neigt ernaar om de overschatten wat computers kunnen en te onderschatten waar ons eigen brein toe in staat is. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat het grote publiek meer kennis krijgt van AI. Op dit moment gelooft iedereen de claims van grote techbedrijven, maar dat is ook niet goed. Het doel van de universiteiten is om een beter begrip van AI-systemen op te bouwen, zodat men met een kritisch oog naar de tech-industrie kan blijven kijken.