Digitale toegankelijkheid is vandaag de dag enorm belangrijk, zeker aangezien er een groot verschil zit in kennis tussen de jongere generaties en de ouderen. De ontwikkeling op dit gebied is immers super snel gegaan de afgelopen jaren. Inmiddels werkt men al bijna 24 jaar aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van apps en websites van de overheid, maar ze voldoen nog steeds niet aan de eisen op dit gebied. Terwijl dit eigenlijk wettelijk verplicht is voor gemeenten. Waar gaat het fout?
Digitale toegankelijkheid van de overheid loopt achter
Volgens de Wet Digitale Toegankelijkheid is de overheid verplicht om te zorgen dat hun apps en websites toegankelijk, begrijpelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Ook voor mensen die niet meer goed mee kunnen met de nieuwste technologische ontwikkelingen in de samenleving. Helaas is dit in veel gevallen nog niet het geval, zeker op gemeentelijk niveau lijkt het nog een probleem te zijn. In 2023 voldeed slechts 6% van de apps en websites van de overheid aan de toegankelijkheidseisen die wettelijk gesteld worden. 36% van de websites beantwoordde wel aan de wettelijke verplichting, maar bevatte niet de tools die mensen met een achterstand op technologisch gebied nodig hebben om er goed gebruik van te kunnen maken.
Verbeteringen van het afgelopen jaar
In de eerste helft van dit jaar is er vanuit de overheid een hoop tijd in gestoken om websites en apps toegankelijker te maken. Het aantal toegankelijkheidsverklaringen groeide hiermee met 16%. Zo’n verklaring geeft aan dat jouw websites en andere toepassingen te gebruiken zijn door mensen met een beperking. Voldoet een middel aan de wettelijke toegankelijkheidseisen, dan krijgt het de A-status. Uit cijfers van DigiToegankelijk blijkt dat slechts 6% van de websites en apps van de overheid nu een A-status heeft, na de doorgevoerde verbeteringen. Een B-status houdt in dat er verbeteringen door zijn gevoerd, maar dat er nog verdere aanpassingen nodig zijn om aan de toegankelijkheidswet te voldoen. Het aantal verklaringen met een B-status is behoorlijk toegenomen in het afgelopen jaar, bij gemeenten gemiddeld zelfs met 62%. De overheid is dus volop aan het verbeteren, maar heeft wel nog een weg te gaan op het gebied van digitale toegankelijkheid.
Wat zit er achter de verbeteringen?
Hoe komt het eigenlijk dat de overheid dit jaar ineens zo hard vooruit is gegaan met hun verbeteringen op het gebied van digitale toegankelijkheid? Een van de redenen is dat leveranciers van de websites en apps onderzoeksrapporten beschikbaar hebben gesteld aan overheidsinstanties. Hierdoor is het voor de instanties makkelijker om te onderbouwen waarom ze een verklaring verdienen. Daarnaast geeft het hen natuurlijk meer inzicht in wat ze allemaal nog kunnen verbeteren aan hun websites en andere digitale toepassingen!
Hoe nu verder met de digitale toegankelijkheid van de overheid?
De digitale toegankelijkheid van de overheid is het afgelopen jaar dus sterk verbeterd, maar om echt volledig aan de wetgeving te voldoen hebben ze nog een weg te gaan. Op dit moment voldoet 40% van de websites en apps van de overheid aan de wettelijke verplichting. Dat is dus nog minder dan de helft, maar ten opzichte van 2023 een hele vooruitgang.