Het leek altijd science fiction: auto’s die zichzelf besturen zonder dat wij als mens ook maar iets hoeven te doen. We weten allemaal vandaag de dag wel dat dit al lang geen science fiction meer is, maar dat het ook daadwerkelijk binnen handbereik is. Nu wordt het ook in ons land werkelijkheid: Nederland test vanaf 2027 zelfrijdende auto’s. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Daar gaan we het over hebben in dit artikel!
Waarom test Nederland ineens zelfrijdende auto’s?
Het lijkt misschien een beetje uit het niets te komen, aangezien ons land hier nu niet bepaald veel mee bezig was de laatste tijd. Het kabinet wil over een paar jaar graag beginnen met het testen van autonome auto’s, omdat ze anders bang zijn dat fabrikanten meer in het buitenland gaan testen. Hierdoor kan het zijn dat zelfrijdende auto’s minder rekening houden met de Nederlandse wegen. Over het algemeen zijn de wegen in Nederland immers een stuk drukker dan wegen in andere landen. Als we hier met autonome auto’s willen rijden, is het belangrijk dat die auto’s rekening houden met die drukte.
Verandering in de wetgeving in 2022
Sinds 2022 is Nederland sowieso al verplicht om tests met zelfrijdende auto’s toe te staan. Dit komt door een Europese regelgeving die in dat jaar werd aangenomen. Die regels zorgen ervoor dat autofabrikanten goedkeuring kunnen aanvragen voor autonome auto’s. De auto’s moeten hiervoor eerst op de openbare weg getest zijn, anders kunnen ze niet goedgekeurd worden. Daarnaast willen overheidsdiensten en autofabrikanten om andere redenen zelfrijdende auto’s kunnen testen op de openbare wegen. In dit geval gaat het bijvoorbeeld om modellen die nog niet klaar zijn voor typegoedkeuring. Door deze rijtuigen toch op de openbare weg te testen, test je ook meteen de interactie tussen mens, het voertuigsysteem en de weg!
Wat is er zo anders aan de Nederlandse wegen?
Waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk voor Nederland dat zelfrijdende auto’s ook een test ondergaan op de wegen in ons land? Zowel autofabrikanten als overheidsinstanties willen weten hoe het systeem van autonome auto’s samen gaat met de typische Nederlandse verkeerssituaties. Dingen zoals wegbelijning en het gedrag van chauffeurs verschillen doorgaans nogal per land. Dat maakt het noodzakelijk om het systeem per land te testen om het veilig in te kunnen zetten. In Duitsland zou dit bijvoorbeeld belangrijk zijn omdat bestuurders hier over het algemeen harder mogen rijden dan in omliggende landen. Een ander voordeel van deze tests is dat wegbeheerders inzicht krijgen in waar een weg aan moet voldoen om geschikt te zijn voor zelfrijdende systemen.
Nederland test zelfrijdende auto’s, maar is dat wel veilig?
We kunnen ons voorstellen dat het testen van autonome auto’s op de openbare weg voor sommige mensen erg onveilig klinkt. Autofabrikanten en overheidsinstanties nemen uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen om het testen veilig te houden voor andere weggebruikers. Dit doen ze met behulp van een zogeheten ‘veiligheidsbestuurder’. Dit houdt in dat er een extra bestuurder fysiek aanwezig is of op afstand meekijkt met de handelingen van het zelfrijdende systeem. Ook mogen de tests op de openbare weg pas beginnen nadat het systeem door alle andere vormen van tests heen is gekomen zonder opmerkingen en verbeterpunten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de tests zorgen voor een hoger risico op ongelukken!