
Cybersecurity wordt alsmaar ingewikkelder met alle nieuwe innovaties en technieken die erbij komen, maar daarom ook alleen maar belangrijker. Dit geldt voor particulieren, maar voor bedrijven is dit natuurlijk nog een veel dringendere zaak. Zij zullen immers eerder het doelwit zijn van serieuze cybercriminelen dan particulieren. Een groot onderdeel van een sterke cybersecurity als bedrijf, is genoeg bewustzijn bij je personeel. Via hen kunnen cybercriminelen vaak het makkelijkst binnenkomen in jouw systemen. Het is dus belangrijk dat zij zich goed bewust zijn van de gevaren en signalen. In dit artikel geven we je 5 tips om de cybersecurity awareness bij jouw personeel te verbeteren!
1. Let op voor verdachte e-mails
Het lijkt zo simpel, maar het gaat toch erg vaak fout: nep e-mails. Verdachte e-mails worden op het eerste oog steeds minder verdacht. Cybercriminelen worden er namelijk steeds beter in om deze mails na te bootsen. Het herkennen van verdachte e-mails is dus heel wat lastiger geworden de afgelopen jaren. Daarom is het nog belangrijker om jouw personeel hier scherp op te houden. Check goed op spelfouten, vreemde afzenders of logo’s die niet helemaal kloppen. Geef daarnaast duidelijke instructies over links in e-mails, sms-berichten of Whatsapp berichten. Wil je in een e-mail checken of een link betrouwbaar is? Als je er even met je muis op blijft staan, ZONDER te klikken, wordt na enkele seconden de echte link zichtbaar en kun je zien of deze verdacht is of niet.
2. Wees niet te nonchalant met wachtwoorden
Dit is natuurlijk iets waar vaak voor gewaarschuwd wordt, maar we gaan het toch nog een keer doen. Veel Nederlanders gebruiken namelijk nog steeds op veel plekken dezelfde wachtwoorden en vergeten ze ook nog wel eens op tijd te veranderen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste Nederlanders alleen hun wachtwoord wijzigen als dit echt moet, bijvoorbeeld bij een datalek of als een systeem je verplicht om eens in de zoveel tijd je wachtwoord aan te passen. Het beste is om iedere 90 dagen je wachtwoorden te veranderen en om overal een ander wachtwoord te gebruiken, zeker binnen je bedrijf. Voor de beste beveiliging in 2025 raden we aan om tweefactorauthenticatie in te stellen, bijvoorbeeld door middel van een SMS-bericht of een authenticatie-app. Hiermee maak je het veel moeilijker voor hackers. Hoor jij jouw medewerkers wel eens klagen over het inloggen met tweefactorauthenticatie? Dan is dat meteen een mooie kans om deze tips voor cybersecurity awareness in te zetten.
3. Wees voorzichtig met gevoelige gegevens
Blijf altijd voorzichtig met het geven van gevoelige of persoonlijke gegevens. Bedrijven, providers of banken vragen hier nooit zomaar om. Denk aan informatie zoals je inloggegevens, e-mailadressen of wachtwoorden. Cybercriminelen hoeven maar in één account te kunnen van een van jouw werknemers om schade aan te kunnen richten aan jouw systemen en processen. Geef je werknemers dus mee om nooit zomaar deze gegevens aan iemand te verstrekken. Daarnaast is het belangrijk dat ze niet inloggen op hun werkaccounts via niet-beveiligde verbindingen. Je weet maar nooit wie er meekijkt!
4. Eén van de vaak vergeten tips voor cybersecurity awareness: Houd alles up-to-date
Hoe vervelend updates soms ook kunnen zijn, we raden je zeker aan om ze nooit te negeren. Om welke software het ook gaat, updates zijn enorm belangrijk om de beveiliging goed te houden. Veel software updates bevatten namelijk ook beveiligingsupdates. Ontwikkelingen in technologie gaan momenteel zo snel dat er voor cybercriminelen constant manieren bij komen om systemen of netwerken te hacken of op een andere manier schade aan te richten. Voor softwareontwikkelaars is het dus noodzakelijk om hun software te updaten om de cybercriminelen voor te blijven. Denk de volgende keer dus even na voordat je weer op ‘uitstellen’ klikt als een programma vraagt om een update 😉
5. Let op met automatisch inloggen
Het is natuurlijk heel handig om je wachtwoorden op te slaan en automatisch inloggen in te stellen op diverse websites en systemen. Maar veilig is het meestal niet. Mocht je laptop gestolen worden, dan wil je niet dat iemand in kan loggen bij al jouw accounts en systemen. Dit is één van de belangrijkste tips op het gebied van cybersecurity awareness, aangezien men eerder voor gemak gaat dan voor veiligheid. Heb je automatisch inloggen niet ingesteld, dan moet je alsnog opletten dat je online accounts niet afsluit zonder uit te loggen. Ben je klaar met werken? Log dan altijd overal uit!