geschreven door op 18 april 2024
Toestemming glasvezel

Een groot deel van Nederland maakt al gebruik van internet via glasvezel, maar er zijn een hoop regio’s die nog niet of pas deels zijn aangesloten op het netwerk. Mocht jij een van de mensen zijn die nog geen gebruikmaakt van glasvezelinternet, dan zul je waarschijnlijk nog ooit de vraag krijgen of je aangesloten wilt worden op het glasvezelnetwerk. Veel mensen vragen zich af of ze toestemming moeten geven om aangesloten te worden op glasvezelinternet. Het antwoord is dus ‘ja’. Zonder jouw toestemming mag een aanbieder jouw woning niet zomaar aansluiten op hun glasvezelnetwerk. Maar wat zijn de nadelen als jij geen toestemming geeft? Wij vertellen je hier alles over!


Wat zijn de voordelen van glasvezelinternet?  

Glasvezel geeft je toegang tot onwijs snel internet. De snelheid van glasvezelinternet is minimaal 50 megabit per seconde, met een maximum van 2 gigabit per seconde, wat wel 40 keer zo snel is. Internet via glasvezel is over het algemeen dus een stuk sneller dan internet via een traditionele kabelaansluiting, maar dat is niet het enige voordeel. Als je gebruikmaakt van een DSL-verbinding, hangt de snelheid en stabiliteit van je verbinding vaak af van de afstand die er zit tussen jou en een centrale bij jou in de buurt. Woon je een beetje achteraf, dan is die afstand vaak groter. Dat betekent dat je sneller last hebt van traag internet of een verbinding die soms wegvalt. Met glasvezelinternet heb je hier geen last meer van. De verbinding is namelijk niet afhankelijk van de afstand tot een centrale en ook weersomstandigheden hebben geen invloed op de stabiliteit van de verbinding. 

Wat zijn de nadelen van geen toestemming geven voor glasvezel?  

Wil een aanbieder jouw woning aansluiten op glasvezel, dan krijg je waarschijnlijk een brief thuisgestuurd, of er komt iemand aan de deur. Of je in een koop- of huurhuis woont, maakt geen verschil. Hierna krijg je de vraag of je wel of geen toestemming geeft voor het aansluiten van jouw woning op glasvezel. Wil je toestemming geven, dan kun je dat eenvoudig online doen. In de meeste gevallen ben je bij het geven van je toestemming niet verplicht om ook echt een glasvezelabonnement af te nemen bij de aanbieder. Twijfel je hierover? Dan raden we je aan dit na te vragen bij de aanbieder die om toestemming vraagt. Als je toestemming geeft, ondervind je hier dus weinig hinder van. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat er iemand thuis moet zijn als de monteur de aansluiting komt maken.  

Waarom zou je wel toestemming geven?

Er zijn een hoop redenen om ervoor te kiezen om wel toestemming te geven voor een glasvezelaansluiting bij je woning. Mocht je bijvoorbeeld op langere termijn misschien wel willen overstappen op glasvezel, dan is het natuurlijk fijn als de aansluiting er al ligt. Ook als je dit nog niet zeker weet, kan het eigenlijk geen kwaad om toestemming te geven. Wie weet wil je in de toekomst alsnog overstappen. Check wel altijd even of de aansluiting gratis is en je niet verplicht bent om ook meteen een glasvezelabonnement af te sluiten. In dat geval heb je er immers geen last van en is het verstandig om gewoon toestemming te geven voor glasvezel!