
Nederlandse wetenschappers waarschuwen voor een tekort aan rekenkracht. De vraag naar rekenkracht binnen de wetenschap in ons land loopt alsmaar op, maar groeit helaas sneller dan het aanbod. Om de positie te behouden die Nederland momenteel houdt op het gebied van digitale infrastructuur, is het noodzakelijk dat er nieuwe investeringen komen. Maar waar moeten we momenteel dan vooral in investeren volgens deze experts? Wij vertellen je er alles over in deze blog!
Rapport Computational Needs for Accelerated Scientific Discovery
In dit rapport staan de bevindingen van Nederlandse wetenschappers over het toekomstige tekort aan rekenkracht in ons land. Het rapport werd opgesteld door NWO en Surf en laat duidelijk zien dat de vraag en het aanbod van rekenkracht niet overeenkomen. Dat kan in de toekomst voor problemen zorgen en het kan Nederland zijn toppositie op het gebied van digitale infrastructuur kosten. Er zijn een hoop redenen voor de hoge vraag naar rekenkracht in ons land. Denk aan de snelle digitalisering van de wetenschap, de opkomst van kunstmatige intelligentie en de plannen voor het vervangen van de supercomputer Snellius. Onderzoekers in diverse takken van de wetenschap lopen nu al tegen een tekort aan rekenfaciliteiten aan.
De wetenschap verandert snel
In alle wetenschapsdomeinen in Nederland is de vraag naar data- en rekenkracht enorm toegenomen de afgelopen jaren. Dat is ook niet zo gek, want de digitale ontwikkelingen gaan hier razendsnel. Voorheen maakten vooral bèta- en technische wetenschappen gebruik van supercomputers, maar dat is allang niet meer het geval. Ook andere disciplines, zoals geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, maken vandaag de dag volop gebruik van grootschalige data-analyse.
De opkomst van AI vergroot de vraag naar rekenkracht natuurlijk alleen nog maar, aangezien de mogelijkheden hier steeds uitgebreider en interessanter worden voor de wetenschap. De conclusie van het rapport van Surf en NWO is dan ook dat deze behoefte alleen nog maar meer toe gaat nemen de komende jaren. We hebben dus een oplossing nodig voor het tekort, anders kan Nederland zomaar zijn leidende positie in internationaal wetenschappelijk onderzoek verliezen!
Mogelijke oplossingen voor het tekort aan rekenkracht
Wat zouden oplossingen kunnen zijn voor het tekort aan rekenkracht en datacapaciteit? Dat is nu natuurlijk de grote vraag. Een van de dingen die we in ieder geval al kunnen verbeteren, is de onzekerheid over structurele financiering voor benodigde faciliteiten. De vervanging van de supercomputer Snellius staat bijvoorbeeld pas gepland voor 2027, terwijl zijn capaciteit nu al achterloopt op de supercomputers van andere Europese landen. NWO en Surf pleiten dan ook voor versterking van de digitale infrastructuur en het liefst ook het eerder vervangen van Snellius, zodat we de concurrentie bij kunnen benen. Investeren in de rekencapaciteit is de belangrijkste maatregel die genomen moet worden. Dit is echt cruciaal voor Nederland om zijn toppositie te behouden.