De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland dringt er op aan dat Nederland betere maatregelen moet gaan treffen om het land weer weerbaar te maken tegen dreigingen van buitenaf. Helaas lijkt het er namelijk op dat de dreiging van sabotage aan zeekabels en andere verstoringen van het internet behoorlijk is toegenomen in de afgelopen tijd. Het is daarom belangrijk dat Nederland zijn weerbaarheid voor dit soort dreigingen verhoogt!
Meer redundantie en terugdraaien monocultuur
In Nederland heerst er nog steeds een monocultuur op het gebied van internetnetwerken en glasvezelkabels. Dit houdt in dat veel netwerken geen back-up kabels of systemen hebben in het geval van een storing of sabotage. Dit zien we in ons land nog veel terug op digitaal gebied. De monocultuur leidt nu tot grote risico’s op financieel en digitaal gebied. Als er sabotage plaatsvindt aan zeekabels, kunnen noodzakelijke netwerken zomaar wegvallen, omdat ze geen back-up hebben. Dit probleem werd een tijd geleden natuurlijk ook al erg duidelijk, toen vliegvelden en ziekenhuizen plat lagen door de update van het antivirus programma van Microsoft.
Hoe zorg je voor meer redundantie?
Nu is de vraag natuurlijk: hoe zorg je dan voor meer redundantie in Nederland? Volgens politiek adviseur Marijn van Vliet zou het goed zijn als we een voorbeeld nemen aan Duitsland. Hier zorgt het Centrum voor Digitale Soevereiniteit (ZenDiS) ervoor dat de overheid minder kwetsbaar is. Dit initiatief zorgt er ook voor dat er meer gebruik wordt gemaakt van open-source software. Dankzij ZenDiS heeft de Duitste overheid een exit-strategie, dat is wat wij in ons land nu helaas missen. Publieke instellingen kunnen dankzij dit initiatief altijd terugvallen op een alternatief. Dit maakt instellingen onafhankelijker en dus ook beter beveiligd!
Dat kan toch ook in Nederland?
Ja, dat zou dus zeker ook in Nederland moeten kunnen. Alle open-source software wordt aan elkaar geknoopt en vervolgens wordt het onderhoud en het patchen hiervan uitbesteed aan een service provider en de hosting wordt verzorgd door een cloudleverancier. Het Ministerie van BZK moet dit in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken oppakken. Maar naast dit probleem hebben we natuurlijk ook nog de kwetsbare zeekabels bij de Nederlandse Antillen. In dit gebied lopen er maar twee routes met glasvezelkabels die allebei dezelfde aanbieder hebben. Gaat hier wat mis, dan ligt heel het Caribisch gebied plat. Hier moet dus in feite een extra kabel gelegd worden. Defensie is momenteel in gesprek met DINL over fysieke beveiliging van de zeekabels.